Dobra polewa czekoladowa bez masła

 Dobra polewa czekoladowa bez masła?

Aby przygotować naprawdę dobrą polewę czekoladową bez masła nie potrzeba wiele talentu i czasu. Właściwie jedyne czego potrzebujesz to składniki i dobry przepis. W zasadzie nie ma nawet co się zastanawiać – wystarczy że spróbujesz ją zrobić a Twoje szanse na sukces będą ogromne! Ale już nie przedłużając, przechodzimy do listy składników i sposobu przygotowania 🙂

Składniki dobrej polewy czekoladowej bez masła:

  • 150 g  margaryny
  • 100 g  cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie dobrej polewy czekoladowej:

Przede wszystkim najlepiej będzie Ci zacząć od przygotowania wszystkich potrzebnych składników, bo dzięki temu od razu będzie wiadomo czy czegoś nie brakuje. Gdy już przygotujesz wszystkie składniki możesz zacząć rozgrzewać rondelek lub patelnię na której będziesz podgrzewać składniki. Najlepiej by było by gdyby była raczej mniejsza niż większa- dzięki temu będzie mniejszy problem z parowaniem, łatwiej będzie się ją mieszało i po prostu przygotowanie będzie prostsze.

Gdy mamy przygotowane potrzebne składniki i niezbędne narzędzia możemy rozpocząć przygotowanie polewy czekoladowej bez masła. Na starcie rozgrzewamy przygotowany wcześniej rondel i powolutku roztapiamy w nim margarynę. By jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę a margarynie utrudnić przypalanie się możemy roztapiać ją od razu z mlekiem.

Następnie gdy roztopiona margaryna z mlekiem będzie bardzo gorąca dodajemy do niej cukier puder. Zwykły cukier także mógłby być, ale wtedy trzeba więcej uwagi by sprawdzić czy się już rozpuścił lub czy zostały jakieś nieprzyjemne w jedzeniu grudki.

Teraz przechodzimy do głównej części przepisu- dodawanie kakao. Możemy zrobić to w dwojaki sposób: albo po prostu wsypiemy odmierzoną ilość kakao do rondelka i wymieszamy, lub zastosujemy pewną sztuczkę. Sztuczka jest bardzo prosta w zastosowaniu ale bardzo pomaga w rozmieszaniu kakao i zapobiega powstawaniu grudek. Należy po prostu wsypać do szklanki zamiast do garnuszka. Gdy kakao będzie w szklance dolewamy do niego trochę gorącego mleka z margaryną i staramy się jak najdokładniej wymieszać i przy okazji pozbyć się grudek. Następnie wlewamy powstałą masę do reszty mleka i zagotowujemy na możliwie najmniejszym palniku cały czas mieszając.