Polewa czekoladowa z czekolady gorzkiej na ciasto sernik

Domowa polewa czekoladowa na sernik

Kto z nas nie lubi dobrego, świeżo upieczonego sernika? Jeśli chcecie jeszcze bardziej poprawić jego smak, możecie przygotować do niego polewę z gorzkiej czekolady- oczywiście czekoladę gorzką można zastąpić mleczną i używać jej nie tylko do serników, ale także do innych ciast czy np. eklerków.

Zerknij także na prostą polewę czekoladową.

Polewa na ciasto z czekolady gorzkiej:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka lub śmietanki

Przygotowanie polewy czekoladowej na sernik:

Na samym początku powinniśmy przygotować wszystkie składniki, 1 garnek i 1 mały garnuszek. Do większego garnka wlewamy wodę i włączam ogień. Do mniejszego garnuszka wsypujemy pokruszone kawałki czekolady i wkładamy do garnka z wodą. Następnie gdy czekolada roztopi się w kąpieli wodnej dodajemy do niej śmietanę lub mleko i dokładnie mieszamy.

Tym sposobem polewa z gorzkiej czekolady jest już gotowa. Możecie nieco zmodyfikować przepis i użyć do niej czekolady mlecznej lub nawet białej. Może wyjdzie wam polewa czekoladowa z kakao – jeśli nie macie czekolady.