Polewa czekoladowa z czekolady ze śmietaną

Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany

Czy jest coś lepszego niż pyszne, świeżo upieczone ciasto albo eklerki wypełnione kremem? Wszystkie te wspaniałe desery łączy użycie jednego składnika- polewy czekoladowej. Prosta polewa czekoladowa jest elementem wielu potraw, więc jeśli przepis jest Wam potrzebny, to świetnie trafiliście.

Składniki na polewę czekoladową z czekoladą:

  • tabliczka czekolady mlecznej
  • kilka łyżek śmietany 36% lub mleka

Przygotowanie polewy czekoladowej ze śmietaną:

Przygotowanie prostej polewy czekoladowej z tego przepisu jest niezwykle proste: na samym początku przygotuj wszystkie składniki. Naprawdę warto, takie przygotowanie bardzo ułatwia późniejsze gotowanie i pozwala sprawdzić czy masz wszystko czego potrzeba 🙂 Także na stole połóż tabliczkę czekolady mlecznej, śmietanę 36%, wysoki garnuszek lub rondelek i kilka łyżek.

Na samym początku wlej kilka łyżek mleka bądź śmietany do garnuszka i wrzuć do niego pokruszoną na kostki lub nawet pociętą na mniejsze części tabliczkę czekolady. Palnik ustaw na możliwie najniższą temperaturę i zacznij podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści- nadal dbając by się nie przypaliła- dodajemy więcej mleka bądź śmietanki by uzyskać półpłynną konsystencję. Gdy prosta polewa czekoladowa będzie gotowa (tj, w pełni rozmieszana i roztopiona) możecie polać nią sernik bądź ulepszyć inne ciasto. Można też zamiast tworzyć warstwę polewy na całym cieście uformować za pomocą rękawa cukierniczego ciekawe wzorki i tym samym jeszcze bardziej ulepszyć ciasto.

Prosta polewa czekoladowa jest już gotowa. Jeśli chcecie możecie spróbować zrobić polewę czekoladową z gorzkiej czekolady lub białej.